QUESTIONS AND ANSWERS

Q & A

1). Question: Is DynoRotor Licensed from Waterotor Energy Technologies?

Answer: DynoRotor is in the process licensing this technology from Waterotor Energy Technologies

2). Question: Is the DynoRotor Patented?

 

Answer: Waterotor Energy Technologies holds the patents on the Waterotor blade design  Waterotor has received patents in 80+ countries around the world.  DynoRotor is in the process of licensing the blade design of the Waterotor technology. 

3).  Question: When will DynoRotor start shipping Products? 

 

Answer: DynoRotor and our Manufacture / Distribution Partners are expected to start shipping products in 2021. 

4).  Question: What will be the List Price on the DynoRotor? 

 

Answer:  The Consumer List Price for the 500 watt DynoRotor is not yet determined, however $5,000 USD or below is our targeted price and the 1,000 watt DynoRotor price is not yet determined, however our targeted price is below $10,000 USD.  We hope to make the DynoRotor will be available to the public in 2021. 

5). Question:  Is there any chance of getting DynoRotor product earlier then 2021?

 

Answer: YES.  In 2021 DynoRotor products will be made available to select group of Governments and strategic partners who have agreed to assist DynoRotor with our long term testing plans: (i.e. Canadian Government and CHTTC). 

6).  Question: Where can I see the power output curves of the DynoRotor products? 

 

Answer: Please see our Products page for approximate power output at a given water speed. 

7).  Question Where can I purchase DynoRotor's once you start shipping? 

 

Answer: DynoRotor is presently setting up the distribution and reseller network, we have interest from 525 potential distributors from 120 countries.  Please put your name on our mailing list and we will send out information when it becomes available.  Register here for more information.

8).  Question: How do I become a dealer, reseller or distributor? 

 

Answer: Please fill out the information form on this site.  We have not signed any dealers or distributors yet.  We are collecting names and plan on contacting potential partners NOW.

9).  Question: I have some very large opportunities for your products in my country, can I get exclusive rights to sell DynoRotor in my country? 

 

Answer: Please fill out the information form on this site, and we will respond to you.  At the moment we are not giving out any exclusivity for any country or region.  We plan on signing Strategic Partners who want to invest in DynoRotor for exclusive territorial rights. 

 

10).  Question: Where will DynoRotor be manufactured? 

 

Answer: DynoRotor's initial manufacturing may be in Canada and the USA (our prime manufacturer FLEX have been selected).  DynoRotor intends to negotiate exclusive strategic partnerships with one or more transnational companies for the larger quantity sales, and support of DynoRotor’s worldwide.  DynoRotor will continue to develop and license new "Powered by Waterotor" products.

11).  Question: How do I invest in DynoRotor are you a Public Company, are you on what Stock Exchange? 

 

Answer: DynoRotor is not a publicly traded company (yet) and we are not listed on any stock exchanges.  We are starting a round of financing NOW to accredited investors.   If you are interested in investing please let us know here:

12).  Question: What are DynoRotor Target Markets?

 

Answer: Our initial target markets for DynoRotor are the following:

a).  The 1 billion people today that do not have electricity and will never be connected to the grid

b).  The 800 million people that have electricity but it is very expensive (i.e. running off of a diesel generator for a few hours a day at around costs of $0.50 to $1.00/kW-hour).

c).  The 800 million people without clean drinking water

d)  Camping, our door activities, off-road exploration

e).  Off grid living where electricity grid connections are not available or affordable

f).  Disaster relief situations like Puerto Rico

g).  Military & Naval applications

h).  Oil and Gas Platform Maintenance

13). Question: What is the market size in USD that DynoRotor is addressing?

Answer: DynoRotor is addressing a combined market size of $128 billion in 2019 growing to $200 billion by 2024

Microgrid market size  $47 billion by 2025, a CAGR of 10.6% (1b people without Power) according to Market and Markets

 

Generator market size  $29 billion by 2024, a CAGR of 5.60% (800m living with expensive power) according to Market and Markets

 

Water Purifier market  $55 billion by 2024, a CAGR of 9% (800m without clean drinking water) according to Research and Markets

 

Water Pump market  $67 billion by 2024, a CAGR of 5.29% (Irrigation for food) according Zion Market Research

14).  Question: What market interest has DynoRotor/Waterotor had and what are the specific Facebook sites that have created over 60+ million Facebook video views?

Answer:

Futurism: 8,600,000 views, 40,000 likes

Business Tech Insider UK:  20,900,000 views, 78,000 likes

Business Tech Insider: "6 Innovative Products of 2017": 3,275,000 views, 5,200 likes

Business Tech Insider : "16 Inventions getting us off fossil fuels & into renewables"

Genius Club:  8,183,000 views, 61,000 likes

Interesting Engineering: 7,506,000 views, 48,000 likes

Inverse:  4,400,000 views, 7,800 likes

Free Thought Project: 4,600,000 views, 16,000 likes

GIGadgets:  1,500,000 views, 25,000 likes

Science Nature: 948,000 views, 18,000 likes

Genfb: 948,000 views, 18,000 likes

 

15). Question: I live in the city, should I install DynoRotor to lower my electricity costs (I pay around $0.14 kW-hour)? 

 

Answer: DynoRotor's are not designed (YET) for higher populations areas like towns or cities.  DynoRotor would not be cost effective if you have access to power at around $0.15 kW-hour or below.  In the future this may change.

16).  Question: I want to put DynoRotor in a river near my house, but the river freezes over the winter, will it work? 

 

Answer: DynoRotor is NOT designed to operate in water that freezes over.  If the water is flowing all winter without ice build up, DynoRotor will work.  Please Note:  Even Niagara Falls has frozen over.

17).  Question: Do I need permits for DynoRotor? 

 

Answer: If you are a camper and want to install DynoRotor temporally to power your camp site, you may not need a permit for a one or few day installation.  Check with local authorities.

 

You may also need a permit if you live in certain locations around the world (check with your local authorities).  Note: DynoRotor is starting to look into the permit requirements (we will need your assistance as DynoRotor does not have the manpower to get permits for you).  As mentioned above our initial target markets are the 1 billion people that do NOT have electricity today or the people that are running off of a diesel generator.  In these cases permits for installation probably will not be required or will have minimal requirements.

18).  Question: Where does DynoRotor plan on doing its long term testing?

 

Answer: DynoRotor plans on doing long term (3-5 years) testing at the Canadian Hydrokinetic Turbine Test Centre  located on the Winnipeg River in Seven Sisters Falls in Manitoba Canada.  The centre offers a commercial, real-world setting, with regulatory approval for turbine deployment and retrieval, connection to the electrical grid using CSA/UL standards for testing new power converters and measurement instruments to perform studies on the impacts of flows on turbines and the impact of turbines on the environment.  We will test for product durability.

DynoRotor will also test with strategic partners (and places) around the world.

19).  Question: How long is the DynoRotor been designed to last for?

 

Answer: DynoRotor is designing our products to last as long as possible.  On the 500 watt and 1,000 watt DynoRotor, the mean time between failure for all the parts in the system is a being designed to 15 to 20 years (this is not to say that the product will not fail for 20 years).   DynoRotor intends to offer a one year limited warranty on all our products.  DynoRotor also suggests that the consumer purchases a service contract or extended warranty.

20). Question: What are the Features and Benefits of the DynoRotor?

 

Answer: DynoRotor operates (generates electricity) in slow moving water.  DynoRotor’s consume no fuel, generate no emissions during operation, have low ecological impact, and can be used to replace technologies that generate CO2 and other greenhouse gases and pollutants.  The small 500 watt and 1,000 watt Waterotor are meant to be deployed as standalone units.

 

The DynoRotor is simple to operate, making DynoRotor a leading-edge technology for regions with little infrastructure or technological skill. They are also easy to maintain. DynoRotor's vast early market arena includes coastal communities, remote ocean islands, and isolated rural sites in developing countries. Typically, in such cases, electricity is unavailable due to the cost of supplying fuel to remote areas or is very expensive. Most of the world outside North America if they are on diesel power are paying $0.75+ per kWh or more for electricity.

21).  Question: Is DynoRotor a tidal device? 

 

Answer: The answer is NO.  This version of DynoRotor is NOT a tidal device.  It operates in streams, or rivers where the flow of the current is one way only.  Note:  DynoRotor plans on making versions of the DynoRotor that are bi-directional and will work in tidal flows.

22). Question: Will DynoRotor harm fish and marine life?

 

Answer: The answer is NO.  DynoRotor is a low environmental impact technology. DynoRotor’s benefit the environment by moderating and smoothing flow rates to reduce erosion and protect shorelines and provide slower moving pools behind each rotor to help fish and other wildlife traveling against the current. DynoRotor's slow rotation speed is fish-friendly, as are the "soft" returning blades that face the marine life that is traveling upstream. The solid blades and central drum turn slightly slower than the river flow plus produce a "water cushion" over the rotor to help fish avoid any contact with the rotor. Moreover, DynoRotor’s do not produce emissions or require significant civil engineering.

23).  Question: What are the advantages of 500 watt and 1,000 Watt Waterotor over the competition?

Answer:

a).  Device is Portable (fits in the back of a SUV), and 20 to 100 units in an ISO Container

b). Device can be assembled on site (Customer will pour sand or concrete into two side molds to provide the weight/strength necessary to hold the DynoRotor in place up to 2.68m/s water speeds).

c).  Device only needs minimal water depth (see Specifications on Products page here)

d).  Generates electricity without NOISE (unlike a diesel generator)

e).  Generates power without SMOKE (unlike a generator)

f).   Generates power without a HEAT SIGNATURE (unlike a generator)

g).  Device can be relocated easily (300 watt one to two people can handle.  The 1,000 watt will require up to four people and perhaps a crane depending on water speed and location)

h).   Completely molded out of very strong rotomolded or injection plastic construction so it does not corrode in salt water (other components are high grade stainless steel)

i).  Reduces that amount of fuel that is needed to power traditional generators

k).  Generates power at around $0.15 kW-hour vs some Gasoline or Diesel generators at 5 to 10 times the price

j). DynoRotor is environmentally friendly, no fish or animal kills as the Ferguson blades on the DynoRotor move in the direction of the flow at 80% the speed of the water.

k).  Generates power 24 x7 whereas wind or solar is 50% to 75% output at the best of times

24).  Question: Does DynoRotor compete with Wind and Solar?

Answer:  The answer is NO, DynoRotor does not compete against Wind and Solar technologies.  Because Wind and Solar typically do not operate 24 hours a day x 7 days a week, we feel that DynoRotor may be a better solution in some areas around the world.  We feel DynoRotor complements Wind and Solar and should be part of the overall solution when and where possible. An ideal solution will incorporate Solar, Wind, Waterotor and battery backup solution.

25).  Question: What is DynoRotor's rated power outputs and frequency? 

 

Answer: DynoRotor will come in 120 to 240 VAC (50 or 60Hz) and/or through inverters can handle 12, 24, 48 Volt DC configurations.  DynoRotor’s initial product offering will be 500 watts and 1,000 watts 120-240 VAC 50 or 60Hz.  DynoRotor’s may be combined with Battery Backup Power, Solar and Wind Power products. 

26).  Question:  What will a 500 and 1,000 watt DynoRotor power?

Answer:  The 500 watt DynoRotor can easily power one or two houses in the third world.  The 1,000 watt DynoRotor can power several houses in a third world village. A DynoRotor can be used to refrigerate the catch of the day or medicines, provide potable, clean, pure water, even air conditioning. Of course it can also power lights, fans, cell communications and phones and most computer related equipment.

27).  Question:  How does DynoRotor compete against Gasoline or Diesel Generators?

Answer:  The 500 watt DynoRotor (dependent on water-speed) will generate power at a cost under 10 cents per kWh (depending on water-speed).  The 1,000 watt DynoRotor (dependent on water-speed) will generator power at a cost under 15 cents per kWh.  A gasoline generator will cost around 80 cents per kWh to run.

28).  Question: What is the Worldwide average power Consumption?

 

Answer: It is important to note that the average power consumption in the world is around 382 watts of power or 3,353 kW-hours per year per household.  (according to the World Energy Council)

The 500 watt DynoRotor produces around 3,723kWh per year (over the world average of 3,353 kW-hours per year.  The 1,000 watt DynoRotor produces around 7,446 kWh per year, higher then most country requirements except the Middle-East and North America (which are energy hogs because of cooling and heating).

29).  Question: Does DynoRotor harm fish or Marine life?

 

Answer: No.  The DynoRotor blades are fish and marine life friendly.  Because DynoRotor is a "Drag" device it actually spins slightly slower than the speed of the water.  Please see video below of a DynoRotor in action with fish swimming around it.

 

 

DynoRotor, low cost power and clean drinking water from slow moving water. To learn more about how you can get involved, please fill in contact form here.  You can also email us at info@dynorotor.com for product information, or if you want to be a distributor or reseller, you can email dealer@dynorotor.com.  For investing information, please email invest@dynorotor.com

© 2020 by DynoRotor Inc.

  • LinkedIn
  • Facebook